Onze activiteiten 2014

PROGRAMMA 2014

Onze lezingen vinden plaats in verschillende locaties. Deze worden telkens aangegeven in de omschrijving hieronder van de aangekondigde activiteit.

De toegang is gratis voor onze leden. Niet-leden betalen 5 €.

*                  *
*

Het begeleid bezoek aan de tentoonstelling  SCHATTEN UIT COSTA RICA,  KMKG, Brussel op 28 september 2014 werd  afgelast. In plaats hiervan kondigen wij de volgende activiteit aan:

Zondag 28 september 2014 om 11:00 u

“De Q’eros: de laatste Inka gemeenschap: mythe of realiteit?

Q'ero oude foto 3 bewerkt kleinRL Q'ero weefster kleinQ'ero oude foto 2 bewerk klein Q'ero oude foto 1NORMAL

Lezing door Mevr. Rita Lammertyn

Locatie: ZAAL SIERRA (Bibliotheek Permeke, Antwerpen)
Ingang: Muizenstraat 3-7 (links van de bibliotheek, eerste deur).
Openbaar vervoer: Premetro – tot Premetrostation Astrid, of tram 12 richting centrum. Halte: Antwerpen De Coninck. De toegang is gratis voor onze leden. Niet-leden betalen 5 Euro.

  * * *

 De lezing geeft een inzicht in de Q’ero maatschappij zowel van vroeger als nu. Het Q’ero gebied ligt 90 km ten oosten van Paucartambo (+ 160 km van Cuzco) en loopt over 3 ecologische zones heen: de hoogte varieert van 1.800 m tot 5.600 m, waardoor ze zelf in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Onder het juk van de hacendados van Paucartambo tot minstens 1963, is dit isolement zelfs nog versterkt. Dit isolement betekent dat hun levenswijze geen invloed van buitenaf krijgt, waardoor het dagelijkse leven, hun religie, hun feesten, hun textiel en rituelen al die tijd onaangetast blijven.

De wetenschappelijke Peruaanse expeditie in 1955 onder leiding van Oscar Nuñez del Prado en een bezoek van John Cohen in 1956 komen tot de conclusie dat ze in een wereld stappen die 400 jaar teruggaat. John Cohen reist naar Peru voor zijn onderzoek over hedendaags textiel in de Peruaanse Andes om aldus zijn diploma in ‘Fine Arts’ te behalen en komt per toeval bij de Q’eros terecht. Ook Juan M. Ossio, antropoloog, en Steven Webster, doctor in de filosofie, hebben een periode bij de Q’eros kunnen verblijven (of tenminste hun aanwezigheid werd gedoogd) en beiden brengen een aanvullend beeld van deze Inka gemeenschap in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. (Foto’s v.l.n.r. 1955, 1956, 1977, 2014).

Tot zover een beeld van het verleden, maar hoe is het met de huidige gemeenschap gesteld? Vormt de explosie in het toerisme in Peru van de laatste jaren een bedreiging voor deze gemeenschap? Dit gebied is tot heden erg ontoegankelijk en vraagt een grote niet-comfortabele inspanning om dit gebied te bezoeken. Het toerisme is ‘voorlopig althans’ nog geen echte bedreiging. Maar misschien zijn er andere bedreigingen voor deze gemeenschap? De spreker probeert niet alleen een beeld van vroeger te schetsen, maar met haar bezoek aan de Q’eros in 2007 en 2014 probeert zij ook op deze vragen een antwoord te geven.

 * * *

 Rita Lammertyn is lid van het Instituut voor Amerikanistiek sinds 1991 en sinds 1992 actief bestuurslid. Tot heden heeft zijn 13 keer Peru bezocht, soms tot op de meest afgelegen gebieden o.a. het Chachapoya gebied. Naar aanleiding van haar reizen heeft zij enkele fototentoonstellingen georganiseerd, lezingen over de culturen van Peru gegeven, artikelen geschreven waaronder deze over de Chachapoya en Caral en heeft mede met de steun van het instituut de leiding genomen in de strijd voor het behoud van Machu Picchu in de jaren 1998-2002.

Zondag 16 november 2014 om 11:00 u

Lezing: Festivals in Amdo, het noordoostelijk deel van het geschiedkundige Tibet

Rita Trefois Tibet medium

door Mevr. Rita Trefois

Locatie: ZAAL SIERRA (Bibliotheek Permeke, Antwerpen)
Ingang: Muizenstraat 3-7 (links van de bibliotheek, eerste deur).
Openbaar vervoer: Premetro – tot Premetrostation Astrid, of tram 12 richting centrum. Halte: Antwerpen De Coninck. De toegang is gratis voor onze leden. Niet-leden betalen 5 Euro.

 * * *

Rita Trefois reisde naar Amdo dat deel uitmaakt van het historische Tibet.

Deze streek werd in 1928 door China geannexeerd en is nu de provincie Qinhai, maar etnisch gezien blijft het een deel van Tibet. Het Tibetaanse leven verloopt er nog steeds op de traditionele manier en diverse festivals hebben er nog plaats, zowel in de winter als in de zomer.

Één van de beste momenten om naar Tibet te gaan is de Nieuwjaarsperiode wanneer er veel ceremonies plaats vinden in de kloosters. De plaatselijke bevolking komt dan van ver om deze kleurrijke rituelen mee te maken. Ze gaan gekleed in hun beste chubas.

Tijdens de zomermaanden groeien wilde bloemen op de Tibetaanse graslanden tot op 5000m. Nomaden trekken dan met hun jak- en schapenkudden de bergen in.

Rita kwam met duizenden foto’s terug waaruit ze een fotoreportage distilleerde die ze met haar gekend enthousiasme aan u wil voorstellen.

 * * *

Rita Trefois heeft een passie voor batik sinds het begin van de jaren 70. Zij stelde tentoon in meerdere Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten van Amerika, Japan, Maleisië, China en Indonesië. Zij is een vaak gesolliciteerde spreker op internationale conferenties en symposia met betrekking tot textiel en meer bepaald batik. Ze geeft les in eigen atelier en treedt op als gastdocente in binnen- en buitenland.

Sinds midden de jaren 90 reist zij regelmatig naar Aziatische landen om er de bakermat van de batiktechniek te gaan onderzoeken. Zo nam zij deel aan studiereizen naar Indonesië, Japan en Zuidwest China. De laatste jaren werd ze ook aangetrokken door de Tibetaanse cultuur.

 www.ritatrefois.be

Voorbije Activiteiten 2014:
Zondag 12 januari 2014Jaarlijks etentje (Restaurant el Sabor Andino)

Van vrijdag 14 februari tot en met zondag 16 februari 2014

BEGELEID BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING: 
 INCA, KONINGEN VAN DE ANDES

Linden Museum, Stuttgart

Zondag 23 maart 2014 om 10:30 u

Algemene Jaarlijkse Ledenvergadering gevolgd door de lezing

“Feesten in het precolumbiaans Mexico”

Zaterdag 31 mei 2014 

Begeleid bezoek aan de Etnografische collecties van de Universiteit Gent

gevolgd door vrij middagmaal en een wandeling door Gent

  *                  *

*

Indien u interesse voor onze activiteiten hebt, laat het dan per email weten aan het secretariaat zodat wij u ook in het vervolg persoonlijk kunnen uitnodigen.